Indiferent de tipul de tuse, aceasta este întotdeauna neplăcută si deranjantă!
La început este prezentă tusea uscată, tusea iritativă iar ulterior tusea devine productivă cu secreții de mucus - dar indiferent de tipul de tuse, aceasta este întotdeauna neplăcută și deranjantă. Tusea este un simptom asociat răcelii și este în special deranjant în timpul nopții. Tusea nu ar trebui neglijată - ci trebuie tratată corespunzător!
Există două tipuri de infecții ale căilor respiratorii asociate cu răceala:
a) Infecțiile tractului respirator superior, ex. rinita sau sinuzita
b) Infecțiile tractului respirator inferior, ex. bronșita
In cazurile prezentate mai sus, tusea este frecvent un simptom al infectiilor acute ale cailor respiratorii superioare si/sau inferioare. Aceste infecții sunt cauzate de prezența unor virusuri și de obicei durează de la câteva zile până la două săptămâni.
Grafic: Tipurile de tuse & ingredientele active ai Siropului Bronchostop
În general tusea este împarțită în două categorii: tusea uscată și tusea productivă. Nu este întotdeauna ușor să faci diferența între o tuse uscată și o tuse productivă, iar acest lucru devine și mai dificil cu trecerea timpului.
Tusea Uscată este iritativă, cauzată de o iritație a gâtului determinată de către particule stăine, praf sau infecții ale gâtului. Fără prezența mucusului sau sputei. Tusea uscată este tratată de obicei cu antitusive.
Tusea Productivă este caracterizată prin formarea de mucus sau spută la nivelul plamanilor. Tusea este un reflex cu rol în eliminarea mucusul vascos, curățând astfel plămânii. Tusea productivă este tratată de obicei cu expectorante.
Este important ca tratamentul sa fie inceput cat mai devreme pentru a limita raspandirea infectiei si agravarea afectiunii (ex. bronșită).
De cele mai multe ori, bacteriile ,,profită" de sistemului imunitar slabit deja de infecțiile virale. Aceasta poate duce la o infecție bacteriană suplimentară (așa zisele infecții bacteriene secundare). Culoarea mucusului eliminat poate ajuta la diferențierea între cele doua tipuri de infectii: bacteriană sau virală.
În infecțiile virale, sputa are adesea o consistenta vascoasa și albicioasă. Răceala comună este de obicei cauzată de o infecție virală acută. Cele mai frecvente simptome ale răcelii comune sunt tusea, strănutul, senzatia de gât uscat, uneori si durerile musculare, durerilede cap, temperatura crescută sau febra.
Sputa poate avea o nuanta galben-verzuie.
Dacă simptomele persista mai mult de o săptămână in cazul situatiei mai sus mentionate, adresați-vă unui medic, deorece este posibil să fie necesar un tratament cu antibiotic.
În tuse, preparatele pe bază de plante precum extractele din cimbru sau radacina de nalbă, au o tradiție lungă în tratamentul simptomatic al tuse. Extractul de cimbrul are un efect secretolitic și spasmolitic. Mai mult decât atât, ajută la creșterea activității cililor de la nivelul bronhiilor, favorizând expectorația. Extractul din radacina de nalba mare calmează gâtul iritat și determină reducerea activității tusive periferice.